🔍 Myteaflivning i yogaverden 🔍

Har du fået at vide, at du altid skal holde knæet over anklen i stillinger som kriger 2 og high lunge? Eller at hænderne skal være præcist under skuldrene i planken? At albuerne kun må bøjes til 90 grader i chaturanga? Ryggen skal være neutral for at beskytte den?

De regler er myter.

"reglerne" stammer fra et ønske om at forenkle bevægelseslære og hvordan smerter eller skader opstår, men i stedet kan de begrænse vores led,  muskler og udvikling unødvendigt.

Skader opstår basalt set, når belastningen overstiger vævets evne til at håndtere den, ikke på grund af én bestemt vinkling af led.

Faktisk kan du styrke dine led ved at styrke dem i hele deres bevægeudslag, så de gradvist bliver mere robuste og bedre beskyttet mod skader. Og det er faktisk ligeså effektiv en metode til smidighed, som passive, statiske stærk!

Dog hører jeg også tit yogalærere og trænere der lader pendulet svinge helt modsat - og sige “man må alt” når man hører at det er myter. Jo bevares, man må alt, men KAN man alt? Er man klar til det? Der mangler også nuance i denne lejr. De fleste yogaudøvere og motionister der ikke har bevæget kroppen særlig meget, og hvis de har, er det ofte meget ensfomigt. Her er man nødt til at gå systematisk til værks ved at opbygge kropsbevidstheden (og styrke) gradvis - og den kommer altså ikke bare af at man siger “lyt til din krop”. Lyt til hvad? Rumlen i maven? Smerte og ubehag? Det er igen alt for forsimplet…

For at bygge styrken op er man nødt til at have små benspænd på vejen som gør at du ikke overskrider dit vævs grænse, men hele tiden udfordrer dig selv. Men hint: du kan mere end du tror! Din hjerne vil næsten altid være overbeskyttende i den her sammenhæng - man må gerne anstrenge sig og synes det er svært.

Gå systematisk og gradvist til værks for at opbygge styrke og kontrol i alle vinkler i et led – ikke kun på specifikke "sikre" grader, som 90 grader. Det er den viden vi mangler at høre undervist!


Vil du gerne undervise ud fra en opdateret og nuanceret tilgang? Vil du forstå, hvad der ligger bag alle de udsagn, der florerer om krop, nervesystem og bevægelse? Så skal du deltage i min efteruddannelse!

Justeringer & Neuro-Biomekanik: Styrk din undervisning med neuro-science, bevægelsesvidenskab, anatomi og funktionel yoga.

Læs mere her.

Traditionelt set ville man skubbe foden op mod ansigtet og få efter et stræk for at skabe smidighed. Men her er instruktionen at skubbe hælen ind i min hånd, for at få hasemusklerne til at aktivere og styrke ledet i yderpositionen




Næste
Næste

bevægelse er næring for krop og sind - spiser du varieret?