dine led har brug for bevægelse - ikke udstrækning

Vidste du at dine led har brug for information og kontinuerligt input for at være sunde, funktionelle og glade?

Led har brug for bevægelse - ikke stræk, afspænding eller æteriske olier (selvom de er lækre!). Det skyldes at den information ledet får fra bevægelse påvirker to ting:

1) nervesystem og

2) muskel- og bindevæv.

Nervesystemet vil under bevægelse få information via ledreceptorer, som sendes til hjernen. informationen fortæller hvor man er i rum, ledvinkler og dybde, om det miljø man bevæger sig i og om den vægt/belastning man bærer. Den information afkoder hjernen i et splitsekund og give et passende reaktion. For eksempel om bevægelsen skal stoppes, eller farten sænkes, så man ikke falder eller et led bliver skadet eller en arm flyver af 🤡.

Muskel- og bindevæv får information fra bevægelse til at stimulere dannelsen af stærkere fibre (dvs. stærkere ‘sikkerhedsseler og bremser’ for led), med en kvalitet der giver mindre chance for skavanker eller skader.

Derved vil man også have bedre og gladere led jo mere ‘bevægelseserfaring’ man har: Nervesystemet kan hurtigere reagere og aktivere de passende muskler. Fibre i musklerne, sener og ledbånd har ligeledes fået tilpas meget information til at kunne udføre de opgaver de stille overs for (deres kapacitet er høj).

Ledbånd og vævsmekanik

Ledbånd kan tænkes som sikkerhedsselen for et led. Sikkerhedsselen holder dig fast i bilsædet hvis bilen bremser hårdt op eller stopper for rødt. Vores ledbånd holde vores lemmer fast, og på plads, så de ledet ikke kan går af led, lemmer crasher ind i hinanden (eller flyver af). Ledbånd er ledets sikkerhedssele når alt andet fejler..

MEN ledbåndene er ikke ledets BREMSE - det er MUSKLERNE. Det er bremsen der sænker farten og styrer energien så bevægelsen ikke løber løbsk (eller skulderen ender med at gå af led). Man kan sige at bilens bremser afholder selen (ledbånd) for at stå for al arbejdet - så køreturen bliver en del mere behagelig og sikker. Intelligente muskler vil bremse bevægelser og sikre at ledet ikke kompromitteres, så vores ledbånd der står for al arbejdet, eller vi ender med følelsen af ‘knogle mod knogle’, fordi vi ikke har oparbejdet musklernes kapacitet til at styre bevægelsen.

Use it or loose it: bevægelseserfaring og kapacitet

Vores musklerne er nødt til at vide, hvordan de skal arbejde: Det vil sige, at nervesystemet skal have information til at vide hvor vores lemmer er - og den kapacitet får de fra bevægelse. Det kræver træning og øvelse, specielt hvis man bruger ekstra meget tid på en stol, i en sofa eller ‘slukker’ for kroppens sanseceller ved at hænge ud i stræk. Det er heldigvis nemt at modificere sin praksis til at give den ønskede feedback fra nervesystemet og oparbejde bremserne (musklerne) til at kontrollere bevægelsen så det ikke ender med ubehag, smerte eller skavanker.

Vi husker at smøre bilens bremser, skifte dem og få dem tjekket når vi skal køre i bilen… Men husker vi også at vedligeholde vores vævs kapacitet når vi ønsker at bevæge OS SELV? Eller ved vi bare mere om biler end os selv og vores kroppe i 2023?

Det er min erfaring, at det er VIRKELIG vigtigt at vide dette om led og deres funktionalitet samt sundhed. Specielt i yoga, hvor mange af bevægelserne foregår i et leds yderposition og mest fra tyngdekraften (“giv slip”), frem for en aktiv bevægelse. Det kan resultere i uheldige smerter eller skavanker, hvis man har brug for at bevæge sig mere alsidigt end blot ind i et stræk i ens hverdag: fx hvis man pludselig skal undgå et fald, gribe en ting der falder, løbe efter bussen osv. osv…

Use it or lose it - hvis du ikke giver din hjerne og krop information til en given bevægelse, spares den væk og man vil have for svage muskler eller manglende koordinering. Med den rette tilgang, tålmodighed og viden kan alle opbygge sin kapacitet og bevægelseserfaring - så man har mere bevægelses- og livsglæde!

Det, og meget mere, kan du lære om på min workshop om hypermobilitet og yoga d. 12. februar kl 13.30-16.30 - workshoppen er for yogaelever, yogalærere og alle andre der har med hypermobile at gøre.

Læs mere og book din plads HER.

Forrige
Forrige

motivation følger handling: man bliver det man gør…

Næste
Næste

Hypermobilitet og yoga?